Ako schudnúť - vedecké citácie

ako chudnúť - nadváha a obezita - The American Journal of Clinical Nutrition

“Čím menej sacharidov konzumujeme, tým ľahšie sa staneme štíhlymi.”

 "A reported higher protein intake appears to confer some weight-loss benefit."
"Vyšší príjem proteínov prospieva pri znižovaní hmotnosti."
(The American Journal of Clinical Nutrition)

“Čím menej sacharidov konzumujeme, tým ľahšie sa staneme štíhlymi.”
(Výsledok výskumu Dr. Davida Ludwiga publikovaný v  The Journal of the American Medical Association)

Svetová zdravotnícka organizácia:

Nadváha a obezita sú definované ako nadmerná akumulácia tukov, ktorá predstavuje zdravotné riziká. Základná príčina obezity a nadváhy je energetická nerovnováha medzi konzumovanými a vydanými kalóriami. Vo všeobecnosti príčinami obezity sú: príjem vysokoenergetických jedál bohatých na tuk a rastúca fyzická pasivita spôsobená čoraz rozšírenejšou sedavou povahou práce, novými modelmi dopravy a narastajúcou urbanizáciou...

Nadváha a obezita spôsobujú medzi svetovou populáciou smrť častejšie ako podvýživa. Alarmujúce sú štatistiky nárastu obezity u mladých ľudí a detí: kým v roku 1975 bolo obéznych len 1 % detí a adolescentov, v roku 2016 ich bolo 7 %.

Index telesnej hmotnosti vyrátame ako hmotnosť v kg delenú druhou mocninou našej výšky v metroch. Napr. osoba s hmotnosťou 65 kg a výškou 1,7 m má index telesnej hmotnosti: 65 kg : (1,7 x 1,7) m2 =  65 kg : 2,89 m2 = 22,49 kg/m2.

Osoba trpí nadváhou, ak má index rovný alebo vyšší ako 25, obezitou, ak má index vyšší ako 30.

 

Ako možno znížiť nadváhu a obezitu?

Na individuálnej úrovni môžu ľudia:

  • znížiť energetický príjem tukov a cukrov

  • zvýšiť konzumáciu ovocia a zeleniny, ako i strukovín, celozrnných výrobkov a orechov

  • venovať sa pravidelne fyzickej aktivite (60 min. denne deti, 150 min. týždenne dospelí).

Potravinársky priemysel môže zohrať významnú úlohu pri podpore zdravej výživy znížením obsahu tukov, cukrov a soli v spracovaných jedlách.
(Svetová zdravotnícka oragnizácia: 
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/index.html)

Od roku 1975 počet ľudí trpiacich obezitou sa strojnásobil.

 

Zdravotné riziká pri nadváhe a obezite

  • kardiovaskulárne choroby (infarkt, porážka)

  • cukrovka

  • svalovo-kostrové choroby (osteoartrirtída - degeneratívna choroba kĺbov)

  • niektoré druhy rakoviny (maternicovej sliznice, pŕs, vaječníkov, prostaty, pečene, žlčníka, obličiek, hrubého čreva) 

Komentáre

Zatiaľ žiadne komentáre.

Zanechajte svoj komentár

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December