Schudnite s proteínovými tyčinkami

veľmi kvalitné skutočné proteínové tyčinky GOUTE vysoký obsah bielkovín

Názov proteínová tyčinka je bežným marketingovým ťahom a výrobcovia ho používajú aj pri označovaní tyčiniek s nízkym obsahom bielkovín a vysokým obsahom sacharidov. Pri kúpe proteínových tyčiniek sa riaďte zložením: kvalitné proteínové tyčinky obsahujú vysoký podiel bielkovín a vláknin, nízky podiel tukov a najmä sacharidov.

Štúdia austrálskych vedcov dokázala, že proteínové tyčinky s nízkym obsahom cukrov (sacharidov) pomáhajú ženám s nadváhou. Ich konzumáciou zaženú hlad a potrebujú jesť menej na obed a večeru. Výskum preukázal, že ženy, ktoré jedia vysokoproteínové tyčinky (nemusí sa jednať len o tyčinky, ale v princípe o akékoľvek vysokoproteínové, nízkosacharidové jedlo alebo nápoj), konzumujú počas dňa v rámci ostatných jedál o 5% kilojoulov menej. Obsah glukózy sa u nich znížil o 14%.

Proteínové tyčinky gouté sú vyrábané zo sójových proteínov bohatých na vlákninu so zníženým obsahom tukov a sacharidov. Sója patrí k potravinám s nízkym glykemickým indexom. Glykemický index vyjadruje kvalitu potraviny v závislosti od rýchlosti, ako sa jej cukor vstrebáva do krvi a ako rýchlo ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi. Potraviny s vysokým glykemickým indexom obsahujú cukor, ktorý sa rýchlo štiepi a vstrebáva, výrazne zvyšuje hladinu glukózy v krvi a rýchlo vedie k pocitu hladu. Nízky glykemický index majú potraviny, ktorých cukor sa vstrebáva pomalšie a máme z nich dlhšie pocit nasýtenia. Vo všeobecnosti sú POTRAVINY S NIŽŠÍM GLYKEMICKÝM INDEXOM  vhodnejšie na diétu. Zostavovanie jedálnička by teda malo vychádzať z nízkeho GI. Takéto potraviny redukujú obezitu. Sú vhodné nielen pri chudnutí, ale i pri prevencii kardio-vaskulárnych chorôb a cukrovke typu II. Výrobky zo sóje majú tiž pozitívny vplyv na zníženie krvného tlaku. Sójové bôby obsahujú fytoestrogény, ktoré sú vhodné pre ženy v menopauze. Zvyšujú tiež elasticitu krvných doštičiek, znižujú riziko osteoporózy, pôsobia preventívne pred rakovinou prsníka, hrubého čreva, prostaty, kože a znižujú krvný cholesterol.

Vo výskume na vzorke 1300 japonských žien vedci zistili, že diéta môže mať významný vplyv nielen na prevenciu chorôb, ale ak sa riadime nízko-glykemickou diétou, dosiahneme zníženie telesnej váhy. Glykemický index súvisí s indexom telesnej hmotnosti.

V ďalšej štúdii, ktorá skúmala vzťah medzi diabetis II, vlákninami a glykemickým indexom, vedci zistili, že jedlá s vysokým GI, konzumácia bieleho chleba a škrobu súvisia so zvýšeným rizikom diabetis typu II.

Iné štúdie preukázali podmienenosť medzi konzumáciou jedál s vysokým GI a rizikom kardiovaskulárnych chorôb. 53 žien v postmenopauze s rizikom kardiovaskulárnych chorôb konzumovalo jedlá s nízkym GI, ktoré obsahovali sójové proteínové nápoje. Výsledky potvrdili zlepšenie v celkovom stave cholesterolu, LDL cholesterolu a hladine triglyceridov v porovnaní s ľuďmi, ktorí konzumovali kasickú nízkotučnú stravu.

Tyčinky gouté obsahujú vlákniny, ktorá je hodnotnou nutričnou zložkou, lebo absorbuje toxické látky z tela a pomáha ich vylučovať. Vláknina podporuje pohyb čriev, bojuje proti rakovine hrubého čreva, predchádza zápcham, hemeroidom, tráviacim problémom, nadváhe a obezite, srdcovo-cievnym chorobám, cukrovke. Celozrnné potraviny obsahujú až trikrát vyšší obsah vlákniny v porovnaní s bielym chlebom, pričom vykazuje energeticky podobné hodnoty, keďže vláknina je zo všetkých výživových zložie najmenej kalorická. Z našej ponuky je okrem tyčiniek bohatý zdroj vláknin aj bielkovinový toast.

Tyčinky gouté majú nižší obsah tuku ako väčšina čokoládových tyčiniek. Vysoká konzumácia tuku totiž predstavuje rizikový faktor pre žlčník, rakovinu, cukrovku. Najmä vysoká konzumácia nasýtených mastných kyselín (zväčša živočíšneho pôvodu, plnotučné mlieko, tropické oleje, hydrogenované tvrdé rastlinné oleje) zvyšujú cholesterol, srdcové ochorenia a riziko porážky. Raďte sa jednoduchým kritériom pri výbere olejov: tekuté oleje sú zdravšie ako tvrdé tuky, rastlinné oleje sú zdravšie ako živočíšne, samozrejme, s výnimkou rybieho tuku, ktorý patrí k najzdravším olejom.

Bielkovinová (proteínová) diéta, najmä v neskorších štádiách, v sebe zahrňuje aj tyčinky gouté. V prvých štádiách je však lepšie konzumovať jedlá a nápoje gouté s vysokým pomerom proteínovej energie k celkovej energii (túto hodnotu uvádzame v percentách pod názvom potraviny).

Pri držaní diéty, vrátane bielkovinovej, sa často odporúča eliminoavť sacharidy. Sacharidy sú však dôležitou potravinovou zložkou, ktorá má tvoriť najväčšiu časť nášho bežného jedálnička. Ako to teda je so sacharidami? Ako pri každom jedle aj tu platí - ide o kvalitu. Kvalita sacharidov úzko súvisí s už spomínaným glykemickým indexom. Hoci nie vždy možno tvrdiť, že dobré sacharidy sú len tie, ktoré majú nízky GI, vačšinou sa môžme držať tohto pravidla. Pozrime sa teda, ktoré sacharidy sú dobré (majú nízky glykemický index, sme z nich dlhšie sýty a z dlhodobého hľadiska štíhlejší).

Potraviny s nízkym GI (55 a menej zo 100 stupňovej škály). Ide v podstate o zdravšie sacharidy s vyšším podielom vláknin: ľanové semená (pomleté), mechanicky mleté celé obilniny: celozrnné chleby, jačmenný chlieb, čierny ražný chlieb, celozrnné cereálie, celozrnné ovsené vločky. Celozrnná múka je vyrobená nielen z vnútornej časti, ale aj z otrúb. Obsahuje preto vlákniny, minerály, vitamíny, antioxidanty. Použitie celozrnnej múky musí byť uvedené v ingredienciách na prvom mieste. Takéto pečivo je tmavšie, nie biele, je zrnité, čo vidieť už na kôrke. Štruktúra kvalitného pečiva je drobivá a zrnitá. Nedajte sa oklamať umelým sfarbením pečiva do hneda. Ani celé zrná na pečive nie sú dôkazom, že samotné pečivo je vyrobené z celozrnnej múky.

Ďalšími potravinami s nízkym GI sú strukoviny, najmä sója, fazuľa, hrach, šošovica. Sójové semená majú kvôli vyššiemu proteínovému obsahu jeden z najnižších glykemických indexov zo všetkých strukovín (GI = 14-20 zo 100 stupňovej škály). Preto sú sójové produkty vhodné na nízkoglykemickú diétu.

Zelenina s nízkym obsahom škrobu: mrkva, hlávkový šalát, červená paprika, cibuľa, baklažán, brokolica, karfiol, kapusta, rajčiny.

Väčšina druhov ovocia: čerešne, slivky, grep, broskyne, jablká, hrušky, marhule, jahody.

Orechy, mlieko, hríby, sladké zemiaky.

Naopak, jedlá s vysokým glykemickým indexom (GI = 70 a viac) nie sú vhodné na diéty: biely chlieb, kukuričné lupienky, instantné cereálne vločky (netýka sa gouté cereálnych produktov, ktoré sú vyrábané z iných ingrediencií), guľatá biela ryža, makaróny, tekvica, červeno-hnedé zemiaky, nabobtnaná ryža, popcorn, slané krekry, melón, datle, ananás, bagety.

Dôležitý je tiež spôsob, ako sú potraviny vyrábané, resp. pripravené. Čím menej sú upravované, tým nižší GI si uchovávajú. Čím viac bolo jedlo vo výrobnom procese spracovávané, tým má vyšší GI: džús má vyšší GI ako surové ovocie, klasické pyré vyšší ako celé pečené zemiaky, pšeničný chlieb vyšší ako celozrnné pečivo, na mäkko uvarené cestoviny majú vyšší GI ako"al dente" na tvrdo uvarené cestoviny. Biela guľatá ryža má vyšší GI ako hnedá ryža a tá ma vyšší GI ako dlhá biela nelúpaná ryža.

GI jedla sa mení tiež podľa toho, či ho jeme samotné, alebo v kombinácii s inými jedlami. Pri konzumácii jedál s vysokým GI je vhodné ich kombinovať s jedlami s nízkym GI, aby sme vyrovnali ich vplyv na hladinu cukru v krvi.

Celkový obsah sacharidov (karbohydrátov vrátane cukrov) má väčší vplyv na hladinu cukru v krvi ako kvalita sacharidov meraná GI. Ideálne je však skombinovať oba faktory. Môžme tak lepšie kontrolovať váhu, účinnejšie bojovať s obezitou, cukrovkou a ďalšími civilizačnými chorobami. Ideálne je teda konzumovať jedlá s nižším obsahom sacharidov a zároveň dbať na kvalitu sacharidov (nižší GI)

GI sa meria pri sacharidoch, nie mäse a tukoch. Tuky a vlákniny znižujú GI jedál.

Komentáre

Zatiaľ žiadne komentáre.

Zanechajte svoj komentár

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December