Pálenie záhy alebo GERD - reflux a prerušovaný pôst

pálenie záhy - liečba - prerušovaný pôst - príjem proteínov

                                                                                                 

                                                                                                               

                                                                                                                                                                                                                                                                          

                        Pálenie záhy 

                                                                                                                                                                   

                                                                                                                                                                                                                                    Pálenie záhy (GERD - gastroezofágová refluxová choroba) je nepríjemný stav sprevádzaný intenzívnymi bolesťami v hrudi alebo krku, ktoré sa zintenzívňujú po jedle, pri predklánaní. Spôsobuje ju žalúdočná kyselina, ktorá sa vracia do pažeráka.

Reflux sa prejavuje spomínaným pálením záhy. Nzáklade subjektívnych pocitov pozorovanéhopacienta bolesť môže vystrelovať do iných častí tela. Pozorovaný pacient uvádzal tiež slabšiu bolesť v boku v okolí srdca a v uchu.*

Medzi ďalšie príznaky môžu patriť: kyslá chuť, grganie (telo odstraňuje nadbytočnú vzduch), bolesti až zápal hrdla alebo hrtana, kašeľ alebo dýchavičnosť, vracanie.

Príčinou pálenia záhy je oslabenie dolného pažerákového zvierača, ktorý oddeľuje pažerák od žalúdka.

Podiel na pálení záhy zohrávajú nasledujúce faktory: fajčenie, niektoré protizápalové lieky, , dlhodobý stres, gastroparéza - ochorenie, vplyvom ktorého nie je žalúdok schopný sa vyprázdniť, genetické predpoklady, obezita. Obezita či tehotenstvo môžu vyvolať v brušnej dutine zvýšený tlak na pažerák a spôsobiť reflux. 

Choroba si vyžaduje zmenu životného štýlu. Obmedzte mastné, korenisté, kyslé jedlá, čokoládu, sladkosti, čerstvé kysnuté pečivo.

Zvýšte príjem tekutín, najmä vody. Nepite sýtené vody, kávu, biele víno.

Nevyvíjajte fyzické aktivity pred spaním.

Zvýšenie polohy hlavy v posteli pomocou vyvíšením postele na strane hlavy. 

Ak sa u vás prejavujú vážne príznaky, lekár vám nasadí antacidá, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu alebo inhibítory protónovej pumpy, ktoré znižujú produkciu žalúdočnej kyseliny. V krajnom prípade pacient podstúpi chirurgický zákrok, ktorým sa spevní pažerákový vzpierač.

Dlhé roky sa pozornosť v patogenéze GERD orientuje najmä na žalúdočnú kyselinu. Ako príležitosť pre budúci výskum sa javia aj i liečebné postupy berúce do úvahy význam kyseliny hyalurónovej plus chondroitín, alginátov a Rikkunshito, schopných posilniť obranyschopnosť pažeráka. 

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2022.994534/full

V prípade pozorovaného pacienta bol nasadený liek Helicid, ktorý bol účinný, po jeho vysadení sa však problém s refluxom vrátil. Pacient s BMI 28,75 trpiaci nadváhou na hranici obezity sa rozhodol zmeniť stravovacie návyky. Začal menej zaťažovať žalúdok. Zvolil si prerušovaný pôst: prvé jedlo o 11:00, poslené o 17:00, neprejedal sa, ani nehladoval, udával sporadické, veľmi mierne pocity hladu neskoro večer, ktoré časom ustupovali. Obmedzením doby jedenia pacient po trochoch týždňoch schudol 3 kg,problémy s pálením záhy výrazne ustúpili. Mohol konzumovať jedlá a nápoje, ktoré sa obvykle pri refluxe neodporúčajú, bez toho, aby uňho vyvolávali reflux. Pri návrate k starým stravovacím návykom – prvé jedlo o 7:00, posledné jedlo o 21.00, neobmedzovanie sa v porciách ani v čase, sa problém s pálením záhy vrátil. *

    Z uvedeného vyplýva, že prerušovaný pôst má priaznivé účinky pri problémoch s refluxom. 

    Každé telo reaguje individuálne, je však otázny moderný koncept piatich jedál denne v časovom rozpätí od rána do večera, ktorý permanentne zaťažuje žalúdok. Tento koncept spadá do obdobia zvýšenej produktivity a dostupnosti jedla, zbohatnutia spoločnosti, generovania nadbytku. Evolučne nie je človek uspôsobený jesť päťkrát denne od rána do večera a sústavne zaťažovať žalúdok nadbytkom kalórií. Hoci mnohí ľudia môžu tento trend zvládať bez zdravotných komplikácií, u niektorých môže spôsobovať tráviace a zdravotné komplikácie. Treba pozorovať svoje telo a reagovať na jeho potreby. 

                                                                                               

           

                                                                                                 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

                        Prerušovaný pôst

                                                                                                                                                

                                                                                                                                              

Prerušovaný pôst je spôsob stravovania, obmedzenie príjmu potravy na určité časové obdobie.

Jedna z najbežnejších metód prerušovaného pôstu je metóda 16/8. Táto metóda zahŕňa 16-hodinový pôst a 8-hodinové obdobie stravovania. Napríklad nejesť od 18:00 večer do 12:00 nasledujúceho dňa. Počas 8-hodinového obdobia stravovania môže jesť čokoľvek, odporúča sa však zamerať sa na zdravé jedlá. Zvýšte konzumáciu zdravých jedál, ako je ovocie, zelenina, celozrnné výrobky a zdravé rastlinnétuky.

Prerušovaný pôst napomáha:

znížiť telesnú hmotnosť (a teda predísť mnohým iným chorobám)

zlepšiť citlivosť na inzulín

znížiť zápal

zníž riziko chronických chorôb.

                                                                                           

                                                                                           

 

                                                                                                                                                                                            

Pri prerušovanom pôste konzumujte dostatok proteínov

                                                                                                                                                 

                                                                                                                                                 

Pri chudnutí telo spaľuje viac kalórií ako ich prijíma. To platí aj pri prerušovanom pôste vo fáze chudnutia, keď organizmus siaha po zásobách energie z vlastného tela, a to najprv po proteínoch (vrátane svalov), až následne spaľuje tuky na energiu. Je preto dôležité udržiavať obsah proteínov tým, že zvýšite ich konzumáciu, aby vaše telo nespaľovalo energiu môže zo svalov namiesto tukov. Proteíny pomáhajú udržiavať pocit sýtosti.

Konzumáciou proteínov vaše telo uvoľňuje hormóny, ktoré pomáhajú regulovať chuť do jedla. To zníži množstvo jedla, ktoré skonzumujete. 

Proteíny podporujú zdravie kostí a kĺbov. Keď držíte pôst, vaše telo môže začať rozkladať kosti, aby získalo živiny. Proteín pomáha chrániť kosti pred rozpadom.

Zdroje proteínov:

Chudé mäso: kuracie mäso, bravčové mäso, ryby

Vajcia

Mliečne výrobky: mlieko, jogurt, syr

Rastlinné zdroje proteínov: Fazuľa, cícer, tofu, tempeh

Dostatok proteínov môžete zabezpečiť konzumáciou  

koncentrovaných proteínových jedál a nápojov

                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                  

Interview s pacientom uskutočnené firmou GOUTE.

Použitý zdroj:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2022.994534/full



Komentáre

Zatiaľ žiadne komentáre.

Zanechajte svoj komentár

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December