Chudnutie a omega-3

prevencia obezity - rybí tuk - omega 3 - chudnutie

Rastlinné tuky údajne napomáhajú obezite. Nórska vedecká štúdia prišla k záveru, že sa tak deje najmä vďaka olejom bohatým na omega-6 kyseliny s nízkym obsah omega-3 kyselín. Vysoký príjem omega-6 stimuluje chuť do jedla a môže viesť k obezite. Telo premieňa omega-6 na endokanabionidy, ktoré sú súčasťou signalizačného systému kontrolujúceho chuť a pocit hladu. Nadpriemerná produkcia týchto látok neutíšuje pocit hladu. Kľúčový faktor k prevencii obezity pri konzumácii rastlinných olejov je dodržať rovnováhu medzi omega-6 a omega-3 kyselinami.

Najviac omega-3 obsahujú: ryby (najmä losos, makrely, treska, krab, tuniak, sardinky, pstruh), morské riasy, ľanové semená rozdrvené, repkový olej, orechy, chia semená, v menšom množstve špenát, šalát. Z rastlinných olejov predovšetkým: ľanový, orechový, repkový.

Výskum austrálskych vedcov potvrdil, že užívanie omega-3 v rybích olejoch v kombinácii s pravidelným cvičením výrazne napomáha chudnutiu.

Omega-3 kyseliny

"Omega-3 kyseliny sú polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré napomáhajú enzýmom spaľujúcim tuk, ale k tomu potrebujú stimul (cvičenie)... Náš výskum ukázal, že skupina, ktorá konzumovala rybí tuk a zároveň cvičila, stratila oveľa viac tuku ako akákoľvek iná skupina v našej štúdii...Celkový objem tuku, najmä v brušnej oblasti, značne klesol, no k tomu nestačilo len cvičiť alebo len konzumovať rybí tuk, ale bolo treba splniť obe podmienky súčasne."

"Ďalšie štúdie ukázali, že denní konzumenti rybieho tuku spálili denne až do 25 % tuku viac."

(http://omega3dha.net/health-benefits/health-benefits-of-omega-3-fish-oil-for-obesity)

Komentáre

Zatiaľ žiadne komentáre.

Zanechajte svoj komentár

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December