Pri proteínovej diéte konzumujte zásadotvorné potraviny

dlhodobý efekt proteínovej diéty - alkalínová diéta - prekyslený organizmus - obličkové kamene 

Pri bielkovinovej diéte vedci odporúčajú konzumovať zásadotvorné potraviny

alakaline vegetable protein diet

Proteínová diéta (diétu môžeme pokladať za vysokoproteínovú ak prekročí 0.8 g na kg váhy osoby denne) jednak znižuje obsah tuku, jednak spôsobuje pocit nasýtenia (proteíny zvyšujú sekréciu hormónov GIP, GLP-1). Bolo preukázané, že dlhodobý efekt proteínovej diéty vedie k zníženiu hmotnosti, udržaniu ubýtku hmotnosti a má pozitívne účinky na riziká metabolizmu, t.j. na hodnoty cholesterolu a triacylglycerolu. Priaznivo pôsobí na vstrebávanie vápnika v črevách (boli vyvrátené teórie o strate vápnika a úbytku kostnej hmoty následkom bielkovinovej diéty), zdravé kosti a minerálnu hustotu kostí.
Jednou z nevýhod vysokého príjmu bielkovín (najmä živočíšneho pôvodu) je vytváranie kyslého prostredia v obličkách. Môže tiež viesť k zvýšenému riziku vzniku močových kameňov. Aby sme tomu predišli, kvôli uchovaniu telesnej pH rovnováhy v tele vedci odporúčajú konzumovať spolu s proteínovou diétou zásadotvorné potraviny, ako napr. ovovcie a zeleninu s vysokým obsahom draslíka:

zásadotvorné ovocie: 
černice, jahody, maliny,  nektarinky, ananás, melón, marhule, čerešne, hruška, banány, avokádo
zásadotvorná zelenina: 
sója, špargľa, mrkva, celer, šalát, brokolica, patizón, cibuľa, cesnak, repa, celer, kaleráb, kel, petržlen, fazuľa, strukoviny, quinoa
iné zdroje zásadotvorných potravín: 
chlorella, tofu, zázvor, tekvicové a slnečnicové semená, morská soľ, väčšina korenín a byliniek, olivový olej. Glutamín a sóda bikarbóna môžu tiež napomôcť pH rovnováhe v tele. 

pH 0-7 indikuje kyslé prostredie, pH 7-14 predstavuje zásadité prostredie. 

Rôzne časti tela majú rôznu kysloť. Napr. pokožka a žalúdok tvoria kyslé prostredie – pokožka kvôli ochrannej funkcii pred baktériami, žalúdok kvôli tráveniu, v črevách sa však potraviny stávajú zásaditými, preto jednoznačné tvrdenia, ako potraviny vplývajú na pH nášho organizmu, si vyžadujú ďalšie vedecké štúdie.  Pľúca a obličky majú vyrovnané pH, krv je mierne zásaditá.

Zásadotvornú diétu je vhodné kombinovať s proteínovou diétou. Zasadité potraviny majú tiež zoštihľujúci dopad na vašu postavu a odkysličuje organizmus. Pri zásadotvornej diéte je treba vyhnúť sa kyselinotvorným potravinám, akými sú: cukor, vajcia , mäso, ryby, väčšina cestovín: kukurica, ryža, pšenica (lepok), priemyselne spracované potraviny, sladidlá, mliečne výrobky, alkohol, kofeín.

Kyselinu zvyšujú i niektoré druhy ovocia ( v poradí od najkyselinotvornejšieho): citrón, slivky, hrozno, grep, čučoriedky, ananás, jablká, broskyne, pomaranče, ale tiež kyslá kapusta, pivo, horúca, čokoláda, káva.

Ide prakticky o vegetariánsku, resp. vegánsku stravu. Táto diéta sa odporúča i pri obličkových kameňoch, spevňuje kosti a svaly, zlepšuje funkciu srdca a mozgu, znižuje bolesť chrbtice a znižuje riziko diabetis tyou II. Prekyslený organizmus môže spôsobovať obličkové kamene, problémy pečene, srdca i rakovinu. Niektoré štúdie naznačujú, že vďaka zásaditému prostrediu sú niektoré chemoteraputické lieky efektívnejšie a menej toxické. 

Pri alkalínovej (zásadotvornej) diéte musíte prijímať dostatok proteínov (ideálne rastlinných) a vápnika. Vitamín D, fosfor, horčík takisto vyvažujú kyslé prostredie.

Ak sa aj nebudeme striktne pridržiavať zásad alkalínovej diéty, už len skutočnosť, že bázou nášho jedálnička bude rastlinná strava s množstvom ovocia a zeleniny, zdravých sacharidov, celozrnné pečivo je predpokladom zníženia rizika chorôb, rakoviny, cukrovky a chudnutia, hoci chudnutie nie je jej hlavným cieľom. 

Článok publikovaný v r. 2011 v Journal of Environmental and Public Health uvádza, že jedením zásadotvorných pokrmov ako ovocia, zeleniny môže znížiť riziko vysokého krvného tlaku a mozgovej príhody, rovnako môže zlepšiť pamäť a kognitívne schopnosti. 

Na druhej strane, aj niektoré kyselinotvorné potraviny, ako vajcia či orechy sú zdravé. Ak by sme ich odstránili z jedálnička, môžme ochudobniť našu stravu o mnohé nutričné zložky potrebné pre naše telo.  

Komentáre

Zatiaľ žiadne komentáre.

Zanechajte svoj komentár

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December