Cyklista Ľuboš Malovec a športová výživa

cyklistika - športová výživa - Malovec

Ľuboš, odkedy sa venuješ cyklistike?

Cyklistike som sa začal venovať, keď som mal 14 rokov, kedy ma zobrali do mládežníckeho tímu CK Olympik Trnava, kde som pod vedením trénera Bohuslava Kujoviča pôsobil päť rokov.

2. Prečo si si zvolil práve cyklistiku?

Cyklistiku som mal vždy ako hobby, rád som sa ako malý chlapec naháňal po bikrose, ktorý máme takmer pred oknami. Vystriedal som mnoho športov od futbalu cez karate a cyklotrial, no ani jeden ma neoslovil natoľko, aby som sa mu venoval na 100%. Napokon, ma jeden známy doslova nahovoril, aby som sa prihlásil do miestneho oddielu a vyskúšal cyklistiku závodne, a to bol začiatok mojej cesty jazdca.

3. Za aké kluby si súťažne pôsobil? Čo bol Tvoj najväčší úspech?

Tak ako som už spomínal mojím prvým klubom bol CK Olympik Trnava, kde som sa viac menej zoznamoval s cyklistikou, následne po prechode do kategórie U23 sa mi podarilo dostať do Dukly Trenčín-Trek, kde som nabral veľké množstvo skúseností od starších pretekárov pôsobiacich na vtedajšej DUKLE, samozrejme tréner Ján Valach nám odovzdal obrovské množstvo skúseností, či už na Dukle, alebo v Cycling Academy , kde som od roku 2015-2016 pôsobil, následne po dvoch rokoch v Izraelskom celku (CA) som sa vrátil spať do domáceho celku Dukla Banská Bystrica (2017). Momentálne pôsobím v CK Spartak Tlmače, v teame s dlhou a kvetnatou históriou, ktorý bol založený už v roku 1958.

4. Ako vyzerá Tvoj tréning?

Všetko to závisí od závodného kalendára, respektíve od druhu prípravy. Na začiatku sezóny sa zameriavam na silovo vytrvalostnú zložku tréningu, čiže budujem základnú vytrvalosť a postupne pridávam do tréningov intervaly. Prvoradé je počas tréningov správne jesť, pri vytrvalostných tréningoch treba používať tyčinky s nižším glykemickým indexom, čiže nejaké proteínové tyčinky, orechy, figy alebo ďatľove rezy. Všetko toto stravovanie, či už počas tréningu alebo vo voľnom čase slúži nato, aby telo vedelo správne narábať s energiou.

5. Aké posolstvo by si adresoval mladým: aké by mali byť kľúčové charakterové a vôľové vlastnosti športovca?

Tak určite pre každého mladého človeka je fajn keď vykonáva fyzickú aktivitu. Tým by som im chcel odkázať, nech si nájdu šport, z ktorého majú radosť, minimálne im to prinesie obrovské množstvo skúseností, stravovacích návykov a mnohých ďalších pozitívnych aspektov. Medzi vôľové vlastnosti by mala určite patriť cieľavedomosť a hlavne vytrvalosť nakoľko vždy príde aj zopár prehier a bez kúska sebazaprenia a vytrvalosti to mnohí z jazdcov pri prestupe do vyššej kategórie balia.

6. Čo je neodmysliteľnou súčasťou Tvojej športovej výživy? Majú cyklisti špecifickú športovú výživu, ktorá sa odlišuje od iných športov?

Tak neodmysliteľnou súčasťou je momentálne proteínový drink po každom tréningu, nakoľko cyklistika je fyzicky náročný šport a bez akýchkoľvek doplnkov stravy by športovec, len veľmi ťažko doplnil z klasickej stravy všetky potrebné minerály a živiny slúžiace pre správny chod organizmu. Ďalej na ráno zväčša mávam ovsené kaše, ktorými nevyhnutne dobijem svoje telo vlákninou, samozrejme si primiešavam orechy, chia semienka atď. Určite je mnoho spôsobov stravovania, no pre každého je lepšie niečo iné, ale gro stravovania by malo byť podobné, čiže veľa zeleniny a ovocia. Napríklad počas tréningov sa často používajú proteínové tyčinky, orechy, figy, ďatle. Čo sa týka pretekov, tam to závisí od typu daného závodu, čiže zjednodušene čím je pretek dlhší tým viac sa môžu používať proteínové tyčinky a rôzne traťovky s nižším glykemickým efektom a zase naopak.

7. Kto je Tvoj športový a ľudský idol?

Každý jeden športovec, ktorý dáva do prípravy maximum si zaslúži obdiv.

Komentáre

Zatiaľ žiadne komentáre.

Zanechajte svoj komentár

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December